Skoči na glavno vsebino

Dne, 13.11.2019 je na enoti Tepanje potekal dogodek, ki je bil lep uvod medgeneracijskega srečevanja in krajevnega povezovanja v prihodnje. Obiskali so nas ljudski pevci in ljudski godci ter stari starši otrok, ki obiskujejo enoto v Tepanju.

Zakaj ravno drevo lipa? Lipa je bila vseskozi deležna visokega spoštovanja ne le pri kmetu, ampak tudi pri plemstvu in meščanstvu. Vaške lipe so bile sajene v središču vasi, navadno v bližini cerkva. Ste si kdaj predstavljali drevesa kot antene, ki lovijo sporočila iz neba, da jih potem lahko predajo mami Zemlji in ta jih preda nam, ki živimo na njej. Morda so te skrivnosti dreves naši predniki zelo dobro poznali in so bolje videli v njihovo dušo. Ob tihem posedanju pod drevesom so prejeli čisto energijo, vedeli so, da se takoj bolje počutijo, prejeli pa so tudi pomembna sporočila. Naši predniki so imeli posebno vez z lipo. So pa naši predniki prav lipo največkrat posadili ob kakšnem pomembnem dogodku, da bi jih spominjala nanj in bila obenem mogočna pričevalka prihodnjim rodovom.

Tudi v Tepanju je bil danes pomemben dogodek, saj preko projketa LAS- Odprto učno okolje za vse generacije v katerem sodelujemo, želimo ohranjati  kulturno dediščino kraja, srečevanja, krajevnega povezovanja z vrtcem, kot prostor obujanja starih slovenskih običajev, prenašanja ljudskega izročila: prepevanje in učenje ljudskih pesmi, ljudskih plesov in ….še mnogo več.

Ste vedeli, da se ob posaditvi drevesa na list papirja zapišejo dobre misli, le te se potem hranijo v steklenico, doda se še kakšen kovanček in se vse skupaj zakoplje ob posaditvi drevesa v zemljo?

Dostopnost