Skoči na glavno vsebino

USMERITNE NOVE OKROŽNICE MIZŠ

Na podlagi Odloka o spremembi in dopolnitvah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 (Ur.l.RS, št. 8/22) so na NIJZ pripravili obsežnejšo posodobitev Navodil vzgojno-izobraževalnim zavodom  (VIZ) in dijaškim domovom (DD) ob sumu ali potrjenem primeru okužbe s SARS-CoV-2 v zavodu, znotraj katerih je bilo med drugim zapisano:

» – Skladno z Navodili se staršem priporoča, da v primeru, ko je v oddelku vrtca potrjen primer okužbe s SARS CoV-2, pa otroci niso napoteni v karanteno na domu, otroke doma testirajo vsak dan v obdobju potencialne karantene (oddelek je napoten v karanteno, kadar je v posameznem oddelku potrjena okužba pri več kot 30 odstotkih otrok).

–  Inšpektorat RS za šolstvo nas je danes opozoril, da se v zadnjem času povečuje število primerov, ko starši vstopajo v vrtec brez nošenja zaščitnih mask. Ta obveznost še vedno velja, zato prosimo, da vrtci starše dosledno opozarjate k nošenju zaščitnih mask ob zadrževanju v prostorih vrtca oziroma pri gibanju na zunanjih površinah, če ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje 1,5 m.« 

Naša želja je, da vrtec ostane odprt in da lahko izvajamo VIZ delo ter s tem pripomoremo pri razvoju vašega otroka. Zaradi tega upoštevajte navodila, ki veljajo, ko obiskujete naše prostore, saj s tem zagotovite, da zmanjšamo možnost okužb naših zaposlenih, ki so nujno potrebni za delovanje vrtca.

Razumite, da je situacija v vrtcih specifična, saj predšolskih otrok ne testiramo, kar pomeni, da se lahko okužba v vrtcu širi brez našega vedenja, ne glede na to, da se mi redno testiramo in upoštevamo vse preventivne ukrepe. Zato v vrtec sodijo res le zdravi otroci. V kolikor ste v dilemi glede zdravstvenega stanja vašega otroka, se obvezno posvetujte z izbranim zdravnikom. 

ORGANIZACIJA DELA V TEM ČASU

V zadnjem času je prišlo do večjega števila potrjenih okužb med zaposlenimi in posledično do karanten za skupine otrok v vrtcu in delne karantene skupin. V ponedeljek smo  uspeli organizirati delo po vseh enotah, a smo oddelke otrok morali združevati. Največji izziv pri organizaciji dela predstavlja način odrejanja karanten in izolacij, namreč trajanje karantene ob visokorizičnem stiku je krajše, kot traja izolacija okužene osebe – zaposlenega, kar v praksi pomeni, da se oddelek vrne iz karantene, strokovni delavci pa so še doma v izolacijo, zaradi okužbe.

Želimo si, da tudi v prihodnje ohranimo odprte vse enote. V sled tega se organizacija dela pripravlja sprotno in prilagaja glede na trenutno situacijo. Z namenom zagotavljanja čim bolj optimalnega poteka vzgojno izobraževalnega dela, ves čas na novo zaposlujemo.

Zaradi navedenega je še toliko bolj pomembno, da vsi skupaj čim bolj upoštevamo preventivo in zmanjšujemo možnost okužbe zaposlenih. Temu pripomore tudi dosledno nošenje maske v notranjih prostorih vrtca. V vrtcu so pravila jasna in vsi obiskovalci se jih morajo držati.

Z vaše strani prihaja do vprašanj, kako je mogoče, da podajamo obvestila o karanteni za nazaj; Primer: v soboto dobite obvestilo o karanteni otroka, ki je veljavna že dva, tri dni prej. Obvestilo o karanteni vam pošljemo na podlagi pozitivnega PCR testa okuženega, pri tem moramo upoštevati zadnje stike. Ta postopnost, sistem, ki je nastavljen s strani NIJZ je pomemben za določitev statusov zaposlenih in otrok.  Posledično vpliva tudi na obračun plačil vrtca.

Zaradi navedenega je še toliko bolj pomembno, da vsi skupaj čim bolj upoštevamo preventivo in zmanjšujemo možnost okužbe zaposlenih.

OMEJITEV DRUŽENJA V VRTCU

Glede na trenutne razmere in veliko število okužb, vas pozivam, da čim bolj omejite čas druženje znotraj vrtca. Seveda moramo predati vse pomembne informacije, nikakor pa ne podaljšujemo stika za pogovore, ki niso pomembni pri dnevni izmenjavi informacij. Otroka naj spremlja v vrtec le ena zdrava oseba.

Pogovorne ure bomo do nadaljnjega izvajali na daljavo, v spletnem okolju MS Teams.

 

IZJAVE O KARANTENI/ODLOČBE O KARANTENI

V kolikor je vašemu otroku odrejena karantena, posredujete izjavo o karanteni na naslov: helena.sevsek@guest.arnes.si. Za čas odrejene karantene se vrtec ne obračunava in je brezplačen.

 

Na koncu bi se vam rad zahvalil za razumevajoče sodelovanje v zadnjih dveh letih. Situacija je takšna, da le skupaj zmoremo iskati rešitve na izzive, s katerimi se soočamo dnevno. Verjamem, da bomo še naprej uspešni in s tem zagotovili tisto k čemur vsi stremimo; spodbudno in varno okolje za naše otroke.

 

Tomaž Popović,

ravnatelj

 

Dostopnost