Skoči na glavno vsebino

 

OBVESTILO

 

Spoštovani starši! Na osnovi Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS, št. 6/14), vas obveščamo o seznamu sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) in so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/2004. Kot obrat javne prehrane, vas na podlagi 3. člena Uredbe 1169/20014, seznanjamo z možnimi alergeni, ki jih lahko vsebujejo živila na našem jedilniku. Takšno označevanje je za nas obvezno, za vas pa pomeni, da ste obveščeni, katere alergene lahko vsebuje hrana, ki jo ponujamo vašim otrokom. Tudi v prihodnje se bo dietna prehrana pripravljala individualno, na osnovi dostavljenega veljavnega zdravniškega potrdila uradne medicine in skladno z internimi navodili vrtca. V kolikor imate o izvedenih postopkih izvajanja določil omenjene Uredbe kakšno vprašanje, se lahko obrnete na OPZHR, Dorotejo Purkeljc (doroteja.purkeljc@gmail.com, 030 642 731). Priloga obvestila: • Priloga II Uredbe, ki navaja seznam snovi, ki lahko povzročajo alergije ali preobčutljivost pri posameznikih.   Lep pozdrav!

 

Pripravila:                                                        Ravnatelj:

Doroteja Purkeljc, OPZHR, l. r.                      Tomaž Popovič, dipl. vzg.

 

 

PRILOGA II

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI 1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen: • glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo (42) • maltodekstrinov na osnovi pšenice (42) • glukoznih sirupov na osnovi ječmena • žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora 2. raki in proizvodi iz njih 3. jajca in proizvodi iz njih 4. ribe in proizvodi iz njih, razen: • ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide • ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina 5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih 6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen: • popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob (42) • naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje • rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja • rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja 7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen: • sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora • laktitola 8. oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communisL.), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreš oreščki (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora 9. listna zelena in proizvodi iz nje; 10. gorčično seme in proizvodi iz njega 11. sezamovo seme in proizvodi iz njega 12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev 13. volčji bob in proizvodi iz njega 14. mehkužci in proizvodi iz njih. (42) In proizvodov iz njih, če ni možnosti, da bi se zaradi postopka njihove predelave povečala stopnja alergenosti, kakršna po ocenah Efse velja za ustrezni proizvod, iz katerega ti izhajajo.

 

 

Dostopnost