Skoči na glavno vsebino

 

JEDILNIK

 

Predšolski otroci so v obdobju intenzivnega razvoja in rasti. Za pravilen razvoj in rast potrebujejo zadostne količine posameznih hranilnih snovi in energije, ki jih pridobijo z uživanjem pestrih in uravnoteženih obrokov. Obroki v Vrtcu Slovenske Konjice so otrokom primerni. Pri sestavi jedilnikov se ob strokovnem znanju upoštevajo Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje RS, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno – izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje RS in Zavod Republike Slovenije za šolstvo, 2008).

Otrokom prvega starostnega obdobja se jedi pripravijo v takšni obliki, da jih otroci lažje zaužijejo (npr. drobno narezana solata, manjši koščki mesa ipd.).

V času po končanem kosilu do prihoda staršev se otrokom med 14.15 in 14.45 uro ponudi popoldanska malica, da časovni razpon brez hrane od kosila do prihoda otrok domov ni predolg. Za popoldansko malico se otrokom ponudi razne pekovske izdelke (ovsene, sirove in druge štručke) ter sadje in kruh, občasno tudi jogurt.

V Vrtcu Slovenske Konjice vključujemo slovenske tradicionalne jedi v jedilnik vsaj enkrat tedensko. Izbiramo otrokom primerne slovenske tradicionalne jedi in jih po potrebi tudi nekoliko prilagodimo. Tako otroci spoznavajo slovensko kulinariko, sestavine, pripravo ter poimenovanja slovenskih jedi. V jedilniku so te jedi označene s slovensko zastavo.

Naša želja je vključevanje čim večje količine ekološko pridelane hrane v prehrano otrok. Zaradi višje cene tovrstne hrane, jo lahko na jedilnik vključujemo občasno. Na jedilniku je označena s krepko pisavo ter z zvezdico (*) in je v skladu s pogoji značevanja.

Jedilnik JUNIJ 24

Jedilnik MAJ 2024

 

 

 

 

 

Dostopnost